Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pizza Margherita

2008.07.13

Hozzávalók: ugyanazt a tésztát használom, mint a focacciához: 50 dkg liszt, 7 gr szárított élsztő (1 zacskó), olivaolaj, csipet só, kb 3 dl meleg víz, kisaknál cukor.
Szósz: 2 db jó minőségű konzerv paradicsomszósz (pizzához Mutti “polpát” használok, mert jó sűrű, nem kell sokáig főzőcskézni), 5-6 erezd fokhagyma, só, olivaolaj, 3-4 zacskó mozzarella. Ebből az adagból 2 nagy “sütőtepsi” méretű pizza lesz, és ezt 4 pizzaszerető simán megeszi.


A tészta kellékeit összegyúrom, kb 10-15 percig, és jó sokáig kelesztem. Ez akár lehet 5-6 óra is. Sokszor van, hogy délelőtt gyúrom meg a tésztát és csak vacsorára sütöm ki. De minimum 2 órát kell kelnie. Közben a pardicsomkonzervből főzök egy szószt, fokhagymával, sok olajjal és sóval ízesítve. A sütőt előmelegítem a legnagyobb fokozaton (250 fok). A tésztát közvetlenül sütés előtt nyújtom ki, 2-3 mm-re, így lesz kb 5 mm-es a kisült tészta. Vékonyan megkenem a paradicsomszósszal, rakok rá mozzarella szeleteket és pár levél bazsalikomot, meglocsolom bőven olajjal, és mehet a sütőbe kb 15 percre. A tészta széle épp ne piruljon meg, így érhetjük el, hogy az 5 mm-es tészta alja ropogós, teteje viszont puha marad. Bár ez az állapot sok-sok tapasztalatot igényel, én évek óta sütöm és mostanra mondhatom, hogy tényleg majdnem mindig sikerül.

Kép